شاخص کلیدی عملکرد یا KPI چیست و چطور آن را در کسب و کار ها تدوین کنیم؟

KPI

عناوین محتوا

kpi یا همان شاخص کلیدی عملکرد چیست؟ ما در زندگی روزانه همیشه اهدافی را برای خود تعیین می کنیم. ذهن ما به صورت ناخودآگاه برای رسیدن به اهداف روزمره برنامه ریزی می کند و دستیابی به آن ها را مرحله بندی می کند. مثلا برای اینکه صبح سر وقت به محل کار خود برسیم، از شب قبل آن به موقع می خوابیم، زنگ هشدار تعیین می کنیم و ساعت راه افتادن خود را با طول مسیری که باید طی کنیم تنظیم می کنیم.

در چنین مواردی، مراحل لازم برای رسیدن به یک هدف مشخص است. اما برای سنجش مسیر رسیدن به اهداف یک سازمان چگونه عمل می کنیم؟ میزان پیشرفت در رسیدن به اهداف را چطور اندازه می گیریم؟ KPI همان چیزی است که عملکرد یک سازمان را در رسیدن به اهدافش اندازه می سنجد و نشان می دهد سازمان تا چه حد به اهداف خود نزدیک شده است.

kpi چیست

KPI چیست؟

شاخص کلیدی عملکرد یا kpi که مخفف Key Performance Indicator، متغیری است که میزان پیشرفت عملکرد سازمان در مسیر دستیابی به اهداف را اندازه گیری می کند. البته KPI تنها مخصوص سازمان ها نیست و افراد نیز می توانند برای سنجش عملکرد خود از KPI استفاده کنند. البته مواردی مانند افزایش فروش یا سود نمی تواند به عنوان شاخص کلیدی عملکرد در نظر گرفته شوند. برای اینکه بدانید از چه چیزی صحبت می کنیم ابتدا باید تفاوت KPI با KRI را بدانید.

تفاوت KPI با KRI چیست؟

هر نتیجه و هدفی که شرکت به آن دست می یابد، معلول عوامل متعددی است. مثلا افزایش سود شرکت تحت تاثیر متغیرهای بسیاری است که عملکرد ما در این متغیرها تعیین می کند چه میزان به این هدف دست پیدا می کنیم. هر کدام از عواملی که در رسیدن به یک هدف نهایی موثر هستند، یک شاخص کلیدی نتیجه یا   KRI (Key risk indicator) است.

مثلا ما با تحلیل و بررسی و مشاوره متوجه می شویم افزایش سود شرکت با حفظ مشتریان فعلی، جذب مشتری جدید، تولید محصولات جدید و افزایش نرخ تبدیل سایت محقق می شود. هر کدام از این موارد یک شاخص کلیدی نتیجه هستند که افزایش آنها به معنای افزایش سود و رسیدن به هدف است.

در واقع شاخص کلیدی نتیجه تنها یک گزارش از اینکه چه نتیجه ای گرفته ایم، می باشد. ولی شاخص کلیدی عملکرد برای ما دستورالعمل تعیین می کند و دقیقا می گوید چه کاری باید انجام دهیم. در این مثال گفته شده میزان حفظ مشتریان را می توان با نرخ ریزش مشتریان اندازه گرفت. بنابراین شاخص کلیدی عملکرد حفظ مشتریان فعلی، نرخ ریزش مشتریان است و هدف، باید کاهش آن باشد.

چگونه KPI تعریف کنیم؟

چگونه KPI تعیین کنیم؟

برای تعریف KPI باید یکسری مراحل انجام شود که در ادامه به بررسی این موارد پرداخته می شود. در واقع این موارد، سوالاتی می باشد که باید به آن ها پاسخ داده شود. ازجمله این موارد عبارت است از:

  1. چه هدف و نتیجه ای را انتظار دارید؟
  2. چرا این نتیجه برایتان مهم است؟
  3. پیشرفت در رسیدن به این نتیجه با چه شاخصی اندازه گیری می شود؟
  4. با چه عواملی این نتایج را تحت تاثیر قرار می دهید؟
  5. مسئول این نتیجه چه کسی است؟
  6. چگونه از حصول نتیجه مطمئن می شوید؟
  7. هر چند وقت پیشرفت خود را چک می کنید؟

KPI های لازم در سئو

در مقوله سئو سایت، برای مشخص کردن شاخص کلیدی عملکرد، باید به یکسری موارد بسیار تاثیرگذار در سئو توجه کرد. این موارد بسیار مهم عبارت است از:

  • تعداد کلیک

مهمترین نتیجه انجام سئو سایت، افزایش ترافیک ورودی به سایت است. افزایش ترافیک نیز به معنای افزایش تعداد کلیک از طریق گوگل است. بنابراین تعداد کلیک یکی از KPI های مهم در سئو است.

KPI در سئو

  • نرخ کلیک

نرخ کلیک متغیری است که تغییرات تعداد کلیک در زمان های مختلف را خنثی می کند. تعداد کلیک می تواند در فصل ها و موقعیت های مختلف بالا و پایین داشته باشد و متغیری که این تغییرات روی آن اثری ندارد، نرخ کلیک است. نرخ کلیک نسبت تعداد کلیک به تعداد دفعات دیده شدن را بیان می کند.

  • میانگین جایگاه در کلمات کلیدی هدف

بعد از اینکه کلمات کلیدی انتخاب شدند و کار سئو آغاز شد، برای سنجش میزان پیشرفت در جایگاه کلمات کلیدی می توان از رتبه های تمام کلمات کلیدی میانگین گرفت. این شاخص، KPI خوبی برای سنجش پیشرفت در کلمات کلیدی است.

  • تعداد فرم های تماس پر شده یا تماس های تلفنی

در مورد سایت هایی که هدفشان ارتباط بیشتر با کاربران و تماس بیشتر است، تعداد فرم های 8 تماس پر شده و تعداد تماس های تلفنی KPI مناسبی است.

  • انواع شاخص کلیدی عملکردی نسبیKPI های نسبی

برای کارفرمای پروژه هایی که اطلاعات خوبی از سئو و دیجیتال مارکتینگ دارند، استفاده از KPI های نسبی پیشنهاد می شود. زیرا این شاخص ها صرفا مربوط به سئو نیستند و ابعاد Digital Marketing سایت را نیز دربر می گیرند.

  • سرعت فهرست شدن صفحات (Index Rate)
  • زمان حضور کاربر در صفحه (Average Session Duration)
  • نرخ پرش (Bounce Rate)
  • بازدیدکننده های بازگشتی (Returning Visitors)
  • میزان جستجو نام برند (Brand Search)
  • فنی KPIKPI های فنی

اگر کارفرمای شما اطلاعات کاملی از سئو دارد، باید با زبان فنی سئو و با شاخص های فنی با او تعامل کرد. در این مورد می توان از KPI های فنی استفاده کرد.

  1. HTML Improvement
  2. Mobile Usability
  3. Index Stat
  4. Crawl Errors
  5. Structured Data
  6. GTMetrix
  7. Light house

جمع بندی

با توجه به موارد گفته شده در هدف گذاری و مشخص کردن شاخص کلیدی عملکرد، شرکت سئو اینجا با برنامه ریزی و استفاده از جدیدترین تکنیک های مشخص کردن شاخص های کلیدی عملکرد، می تواند با یک زمانبندی دقیق در پیشرفت کسب و کارتان، به شما کمک کند.

سمیرا حسن آبادیمشاهده نوشته ها

وقتی دست های یک پیانیست روی پیانو قرار میگیرد یک قطعه موسیقی دل نشین می سازد. مدیر محتوا هم کافی است دست به صفحه کلید شود. متن شاهکاری خلق می کند تا بر دل همگان نشیند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قیمت سئوسفارش سئوتماس با سئواینجا